Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia i urody

 

Od około dwóch lat stałam się producentką octu jabłkowego dla siebie i całej mojej rodziny. Ocet powstaje w domowych warunkach z jabłek z własnego sadu, które nie zaznały żadnej chemii, bez oprysków drzew i innych zbędnych ceregieli.

Takie możliwości stworzyła nam matka natura, która towarzyszy nam na co dzień i z czego korzystali również nasi przodkowie . Nasz pradziad i prababka nie mieli aptek pełnych leków na wszystkie nasze dolegliwości, a jednak potrafili skutecznie pozbywać się problemów zdrowotnych właśnie za pomocą natury. Tak powstało ziołolecznictwo i inne  metody medycyny naturalnej.


Ocet jabłkowy z roku na rok staje się coraz bardziej popularny, a możliwości jego zastosowania   jest bardzo  wiele. Jest on pomocny na wiele różnych dolegliwości, z którymi na co dzień boryka się wiele osób, a nie wiedzą, że wystarczy sięgnąć po ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy to kolejna dobroczynna moc natury, którą możesz wykorzystać dla poprawy zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Choć obecnie robi on furorę w sklepach ze zdrową żywnością i coraz więcej się o nim pisze w czasopismach i na portalach poświęconych zdrowiu, nie jest to produkt, który jest odkryciem naszych czasów. Jego właściwości prozdrowotne doceniano już w starożytności.




Ocet jabłkowy ma też ogromne tradycje w naszej rodzimej medycynie ludowej. Był wykorzystywany jako środek na polepszenie trawienia, zgagę, łagodzenie nudności, leczenie przeziębienia i grypy, a nawet poprawę stanu skóry i włosów. Dziś ocet jabłkowy wraca do łask, a naukowcy na całym świecie regularnie odkrywają jego kolejne pozytywne właściwości, poparte badaniami naukowymi. Okazuje się, że nawet medycyna ludowa, choć traktowała ocet jabłkowy jako środek leczniczy, nie znała jego wszystkich właściwości oraz pozytywnego wpływu na poszczególne dolegliwości czy choroby.

W occie jabłkowym znajduje się ponad 20 związków mineralnych oraz związków śladowych, a także pektyna, enzymy, aminokwasy i kwasy: octowy, cytrynowy, mlekowy, propionowy. Sporo jest też pektyn i bioflawonoidów. W occie jabłkowym znajduje się także spora dawka beta-karotenu, który ma znaczący wpływ na niwelowanie w naszym organizmie wolnych rodników, które przyczyniają się do przyspieszania procesów starzenia i czynią spore spustoszenie w naszym organizmie. Ograniczenie wolnych rodników nie tylko spowalnia procesy starzenia się całego organizmu, ale też poprawia stan układu immunologicznego i krwionośnego i znacznie obniża ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.


Picie octu jabłkowego powinno być dobrym nawykiem każdej osoby, która chce zadbać o lepszą, zdrową przyszłość. Oczywiście, trzeba to robić z umiarem. Tu nie działa zasada, że im więcej octu wypijesz, tym więcej prozdrowotnych substancji otrzyma Twój organizm. Pamiętaj, że ocet jabłkowy jest silnym, mocno stężonym kwasem. Picie go w nadmiarze nie pomoże, a może wręcz zaszkodzić. Organizm będzie miał bowiem trudności z trawieniem i przyswojeniem nadmiaru kwasu. Jak pić ocet w sposób właściwy? Po pierwsze – nie pij go nigdy samego – dwie łyżeczki octu w zupełności wystarczą, ale pod warunkiem, że zostaną rozpuszczone w szklance ciepłej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *